Software Development vs Product Development

Verschil tussen software ontwikkeling en product ontwikkeling

Vaak kom je termen tegen als het maken van producten en software oplossingen. Hoewel de meesten denken dat het maken van software hetzelfde is als product ontwikkeling, is er een aanzienlijk verschil tussen deze twee termen.

Een product maken is niet hetzelfde als software ontwikkeling. Deze blog helpt je het verschil tussen deze twee technologieën te begrijpen.

Wat is softwareontwikkeling?

Software ontwikkeling is het bouwen van IT-oplossingen in de vorm van functionele software, mobiele apps, SaaS-oplossingen etc. Het softwareontwikkelingsproces omvat het ontwerpen, maken, testen en onderhouden van computerprogramma’s.

Softwareontwikkeling speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. We gebruiken bijvoorbeeld apps om taxi’s, afspraken, theaterkaartjes en meer te boeken. Ze stellen ons in staat om verschillende activiteiten vanuit het comfort van overal en altijd uit te voeren.

Software developers zijn verantwoordelijk voor het maken van code waarmee de applicatie op een server wordt uitgevoerd om specifieke taken uit te voeren die door de gebruikers worden aangevraagd of opgedragen. Ze zijn betrokken bij een scala aan activiteiten, zoals:

  • Het ontwerpen van de software gebruikersinterfaces
  • Het schrijven van code en functionele programma’s voor de software
  • Het testen en debuggen van de software
  • Het starten van de softwareapplicatie
  • Ondersteuning en onderhoud
  • Het bijwerken van de softwarecode met nieuwe functionele functies en technische trends

Wat is productontwikkeling?

Productontwikkeling is een bredere term en omvat het helemaal opnieuw bouwen van nieuwe items of softwareoplossingen met end-to-end activiteiten. Het omvat ook het uitvoeren van marktonderzoek en analyses om te bepalen of een idee levensvatbare eisen heeft. De standaard activiteiten die betrokken zijn bij productontwikkelingsprocessen zijn:

  • Het uitvoeren van marktanalyses om doelgroepen te identificeren
  • Valideren van het productconcept door middel van gebruikersonderzoek en feedback
  • Het ontwerpen en realiseren van een product dat voldoet aan de behoeften van de doelgroep
  • Het integreren van een alomvattende strategie voor het genereren van bedrijfsactiviteiten en inkomsten
  • Samenwerken met verschillende teams die betrokken zijn bij het bouwen van het eindproduct
  • Monitoren, feedback verzamelen en verbeteringen aanbrengen in het product

Belangrijkste verschillen tussen software- en productontwikkeling

Functies Software ontwikkeling Productontwikkeling
Hoofdfocus Het gaat vooral om het maken van software-applicaties of IT-oplossingen. De nadruk ligt op het maken van een compleet en goed afgewerkt product.
Doel van het project Ontwerpen en lanceren van software volgens de behoeften van de gebruiker of de eisen van de klant. Het bouwen en lanceren van een marktklaar product voor gebruikers.
Reikwijdte van het werk Het kan gaan om het bouwen van complete applicaties of het verbeteren van de applicatie of een van de componenten ervan. De reikwijdte van het werk omvat de gehele levenscyclus van productontwikkeling.
Samenwerken met de klanten Het softwareontwikkelingsproces kan gepaard gaan met het praten met klanten om gebruikers feedback te verzamelen. Het is echter geen integraal onderdeel van de meeste projecten. Productontwikkeling omvat marktonderzoek en praten met de klanten om een ​​product te bouwen dat aan de doelstellingen voldoet. Het is een integraal onderdeel van alle projecten.
Voorbeelden Mobiele apps maken, webshops lanceren, etc. Lancering van een softwarepakket, complete softwareoplossingen, enz.

Dat ging allemaal over de verschillen tussen software- en product ontwikkeling. Er zijn ook verschillen tussen de rollen en verantwoordelijkheden die betrokken zijn bij de mensen die ze bouwen. Laten we ze bestuderen.

Wat is het verschil tussen product managers en projectmanagers?

De productmanager definieert de visie van het product en beslist wat er moet gebeuren om het project te voltooien. De projectmanager zorgt er daarentegen voor dat alles gebeurt volgens de visie van het maken van het product en dat het product binnen het vastgestelde tijdsbestek wordt gemaakt.

De projectmanager maakt gebruik van agile processen en fungeert als scrummaster om het softwareproduct op tijd te bouwen. Agile teams werken samen om een ​​soepel productbeheer en -ontwikkeling te garanderen.

Wat is het verschil tussen softwareontwikkelaars en product ingenieurs?

In veel bedrijven kan één persoon zowel softwareontwikkelaar als projectingenieur zijn. Het verschil ligt echter in hun rollen en verantwoordelijkheden. Een softwareontwikkelaar is goed thuis in het schrijven van code om functionele computerprogramma’s te maken.

Aan de andere kant vervult een projectingenieur complexe rollen, zoals het identificeren van de markt en de gebruikersbehoeften om volledig afgewerkte producten te bouwen. Het zijn experts op verschillende gebieden, zoals onderzoek en analyse, code schrijven, testen en meer.

Afsluiten

Het is belangrijk om het beste team te kiezen om elk project af te handelen. Zedrox heeft ervaren ontwikkelaars die je kunnen helpen bij het creëren van succesvolle software en producten.

We kunnen je afstemmen op onze beste software- of productontwikkelingsteams op basis van jouw specifieke vereisten.