software kosten

Wat kost op maat maatwerk software?

De kosten van softwareontwikkeling variëren sterk per project. Of u nu een website of een mobiele app ontwikkelt, het aantal functies en vele andere factoren bepalen de kosten van het ontwikkelen van maatwerk software. Bij de analyse van de kosten van het project spelen verschillende factoren een rol.

Elk project is uniek in termen van schaalbaarheid (het aantal gebruikers dat de software zonder problemen moet kunnen gebruiken), functionele functies, bedrijfsindustrie, technologiestack en meer. Elk softwareproject brengt dus andere kosten met zich mee.

In dit artikel worden de factoren besproken die een centrale rol spelen bij de kostenraming van software op maat.

Top 5 factoren voor het analyseren van de kosten voor op maat gemaakte software

  • Wat maak je – Een web-app, native app of hybride app?

Of u een web-app, een native app of een hybride app bouwt het heeft allemaal invloed op de ontwikkelingskosten. Elk van deze is gemaakt met specifieke technologiestacks. Ze vereisen developers met expertise in verschillende programmeertalen en tools.

De goedkoopste optie hier is om webapplicaties te maken omdat ze zijn ontwikkeld met behulp van eenvoudige technologische hulpmiddelen. Een software developer met HTML-, CSS- en JavaScript-expertise kan webapplicaties bouwen.

Het bouwen van native mobiele apps vereist een vele malen hoger budget dan het maken van een website. Native mobiele apps bieden echter geweldige UX omdat ze ingebouwde apparaatmogelijkheden efficiënt kunnen gebruiken. U kunt geld besparen door een minimum viable product te bouwen via een native app development aanpak. Een minimum viable product bestaat alleen uit essentiële functies in de app en kan in minder tijd worden ontworpen en ontwikkeld.

De kosten van het maken van hybride apps liggen tussen een website en native apps. Hybride apps kosten meer dan het bouwen van een webapplicatie, maar minder dan native apps. Bovendien draaien hybride apps op zowel iOS- als Android-telefoons, waardoor ze een platformonafhankelijke optie zijn. Ze zijn een ideale optie om een grotere doelgroep te bereiken met een betaalbaar budget.

  • Noodzakelijke functies binnen een softwaretoepassing

Verschillende functies moeten worden aangepast voor hoge UX op basis van wat u wilt dat de software doet. Maatwerk software is gemaakt om bedrijfsprocessen efficiënt te stroomlijnen. Elke onderneming die gebruikmaakt van aangepaste ontwikkeling kan hoogwaardige bedrijfsgerichte functies in de softwaretoepassing verwachten.

Een softwareontwikkelingsbedrijf analyseert de lijst met functies om een nauwkeurige kostenraming voor het project te geven. Hoe meer functies, hoe langer het duurt om het project te voltooien, wat de ontwikkelingskosten van het project verhoogt. Minder functies verminderen de projectgrootte en complexiteit, waardoor het project tegen lagere kosten kan worden voltooid. De complexe applicaties nemen meer tijd in beslag met de ontwikkeling dus zal dat de prijs van het project verhogen.

Zo kan er binnen een paar duizend euro een simpele webshop worden gebouwd die een paar items verkoopt. Wel moet je meer uitgeven aan de ontwikkelkosten om een grootschalige webshop te ontwikkelen die diverse producten en artikelen verkoopt.

Wilt u de exacte ontwikkelingskosten van uw software-idee weten?

Ontvang nu kosteloos een offerte
  • De complexiteit van het ontwerp

Eenvoudig UI-ontwerp zou minder kosten dan complexe UI-ontwerpen. Het is essentieel dat het ontwerp van de gebruikersinterface een natuurlijke stroom van elementen biedt en een verbonden gebruikerservaring biedt. Bij Zedrox maken we interactieve websites en apps die een meeslepende UX bieden aan gebruikers van softwaretoepassingen.

OPMERKING: Omwille van het schattingsbereik kunt u voor een paar duizend euro een kleine applicatie met een eenvoudige gebruikersinterface bouwen. Maar het bouwen van een middelgrote of uitgebreide applicatie met verschillende immersieve elementen kan je ergens tussen de 15.000 en 50.000 euro kosten.

  • Technologie dragende kosten

De totale softwareontwikkelingskosten zijn sterk afhankelijk van de technologiestack voor het project. Er zijn verschillende open-source programmeertalen, bibliotheken, frameworks en technologische hulpmiddelen beschikbaar, wat de kosten van de softwaretoepassing verlaagt.

Afhankelijk van de aangepaste softwarevereisten moeten developers mogelijk specifieke technologische hulpmiddelen gebruiken die de ontwikkelingskosten van het project verhogen. Ook de ontwikkeling in specifieke programmeertalen heeft invloed op de projectkosten. Zo kost het maken van maatwerk applicatie met PHP programmeren minder dan het maken met Python taal.

  • Totale tijd van ontwikkeling

De ontwikkeltijd van de software is relatief en afhankelijk van verschillende factoren. Een senior developer zal je bijvoorbeeld hoger in rekening brengen, maar kan het project in minder uren voltooien. Dit verhoogt de productiviteit en helpt bij de eerste poging om software van hoge kwaliteit te bereiken.

Wanneer u een nieuwe beginnende developer inhuurt, moet u veel meer tijd investeren in softwareontwikkeling en het ontwikkelde product kan wijzigingen na vereisten vanwege een gebrek aan prestaties. Kiezen voor een junior software developer bespaart u geld, maar het kan leiden tot een softwareproduct dat verbeteringen nodig heeft.

Het is een feit dat grootschalige softwaretoepassingen met verschillende functies een langere ontwikkeltijd in beslag nemen. Dergelijke software kan enkele maanden tot enkele maanden duren. Developers kunnen daarentegen binnen enkele dagen tot weken een eenvoudige applicatie bouwen.

De Formule voor het berekenen van softwareontwikkelingskosten

De berekeningsformule voor softwarekosten werkt wanneer u een schatting hebt van de totale ontwikkeltijd en het uurtarief van de verantwoordelijke developer. Het uurtarief van de programmeur en de totale ontwikkelingsuren kan u helpen met de juiste kostenraming.

Softwareontwikkelingskosten = uurtarief van de developer x totale ontwikkelingsuren

Inpakken

Bij Zedrox bouwen we websites, mobiele apps, webshops en meer. Onze deskundige consultants analyseren uw bedrijfsidee om de beste technologische hulpmiddelen te kiezen. Op basis van uw unieke softwarevereisten passen we de technologiestack aan om veelzijdige oplossingen te bouwen met een betaalbaar budget.