wat is MVP

Wat is MVP en hoe krijgen ondernemers er baat bij?

De term MVP staat voor minimum viable products. Het is de eenvoudigste versie van elk product gemaakt met een kernfunctie of een paar functionele kenmerken. Het maken van een MVP kan bedrijven helpen producten snel te lanceren en om waardevolle feedback van klanten te krijgen. Op basis van de input kan het product dienovereenkomstig worden gevormd.

Tegenwoordig vertrouwen ondernemers en startups op MVP-ontwikkeling voor het snel testen en valideren van ideeën met minimale middelen. Dit helpt om risico’s te minimaliseren en ook om een markt klaar product te bouwen.

Het bouwen van een compleet product kan tijdrovend zijn en brengt een duur proces met zich mee. Daarentegen kan het maken van een MVP-bedrijf efficiënt tijd en geld besparen. Deze blog helpt jou MVP-ontwikkeling en de voordelen ervan te begrijpen.

Wat is MVP-ontwikkeling?

Om de term MVP-ontwikkeling goed te begrijpen, moet je het idee van MVP duidelijk begrijpen. MVP is een basisversie van een product. De term MVP staat voor Minimum Viable Product.

  • Minimum: dit betekent het aantal functies in het softwareproduct.
  • Levensvatbaar – Dit verwijst naar het product dat klaar is om te lanceren.
  • Product – De term product verwijst naar de software of de service die je lanceert.

Simpel gezegd, MVP-ontwikkeling is het proces van het lanceren van een softwareproduct met het absolute minimum aan functies. Dit houdt in dat het vroege product wordt gemaakt met een enkele kernfunctie of slechts een paar functies en wordt vrijgegeven aan de doelgroep.

De gebruikers geven vervolgens feedback, die wordt geanalyseerd om nieuwe functies te integreren of de huidige set functies van de MVP aan te passen om het beter in de markt te laten passen. De strategie voor het maken van een MVP is het prioriteren van de belangrijkste kenmerken in het ontwikkelingsproces.

Vaak verwarren mensen een minimum viable product met prototypes. Beide zijn echter verschillend. Laten we het in detail begrijpen.

Wat is het verschil tussen een MVP en een prototype?

Een prototype is een voorlopige visie van het product en is gemaakt om het ontwerp, de functionaliteit en de bruikbaarheid ervan te testen en te evalueren. Dit lijkt op het maken van een MVP, maar het verschil is dat een MVP wordt gemaakt om ideeën te valideren en zich te concentreren op de waarde propositie.

Bovendien kan het prototype worden gemaakt met een paar functies of met alle functies die in het eindproduct zijn gepland. De MVP begint echter altijd met slechts een paar functies voor de early adopters van de app en wordt verder vormgegeven met nieuwe iteraties.

De iteraties zijn de nieuwe versie van de MVP-app die is gelanceerd om klanten tevreden te stellen. Dit helpt om een marktbewust product te maken.

Wat zijn de voordelen van het maken van een MVP?

Voor ondernemers biedt MVP-softwareontwikkeling een handige methode om marktklare producten te maken met minimale risico’s. De opmerkelijke voordelen van het gebruik van de MVP voor zakelijke ideeën zijn

  • Ontwikkel de visie nauwkeurig

Als ondernemer kan het een uitdaging zijn om in één keer een volwaardig product te maken. Bovendien, als de klanten het product niet leuk vinden, kan dit leiden tot een aanzienlijk verlies van middelen.

Een MVP moedigt aan om te focussen op de belangrijkste functies en deze te lanceren voor early adopters. Vervolgens krijg je feedback en validatie van de klanten. Het wordt makkelijker om het eindproduct vorm te geven.

  • Input krijgen van eindgebruikers

Met een MVP kun je ideeën verzamelen d.m.v. feedback rechtstreeks van de eindklanten. Dit helpt ook bij de juiste data-analyse en geeft belangrijke inzichten in de vraag en verwachtingen van de gebruiker. Op basis hiervan is het makkelijker om de kerngedachte van de app aan te passen.

  • Begin vroeg met verdienen  

Het lanceren van een volwaardige app kan meer tijd in beslag nemen. Het voegt ook het risico toe dat iemand anders de markt verovert terwijl je vastzit aan de ontwikkelingsfase. De MVP-aanpak daarentegen brengt de ideeën snel op de markt en biedt mogelijkheden om inkomsten te genereren.

  • Investeerders aantrekken

Een MVP helpt je potentiële investeerders naar het project te trekken. Het is gemakkelijker om investeerders te overtuigen als je duidelijk begrijpt wat je maakt en wie het gaat gebruiken, en het eindproduct kan worden aangepast op basis van de feedback van de gebruiker.

  • Bouw een loyaal klantenbestand op

Een MVP wordt gebouwd samen met de groeiende eisen van het gebruikersbestand. De gebruikers vinden het gemakkelijker om verbinding te maken met de nieuwe versies van de app. Bovendien is het spannend als ze merken dat de app volgens hen prioriteit heeft gekregen.

  • Elimineer verschillende risico’s

Meer dan 42% van de startups faalt omdat ze eindigen met producten die niet voldoen aan de eisen van de klant. Softwareontwikkeling met de MVP-aanpak laat je ideeën van de eindklanten valideren. Het verkleint ook het risico op projectvertragingen en je hoeft niet veel geld in één keer te investeren.

Hoe meet je het succes van een MVP?

Er zijn verschillende manieren om het succes van een MVP te meten. De juiste hangt af van het primaire doel, maar enkele gebruikelijke statistieken van een succesvolle MVP zijn:

Aantal gebruikers

Een hoog aantal gebruikers geeft het succes van het MVP-project aan.

Retentiepercentages van gebruikers

De gebruiker van de MVP-app moet deze nog geruime tijd blijven gebruiken. Gebruikers die de app verwijderen nadat ze deze een paar keer hebben gebruikt, geven aan dat het project is mislukt.

Gegenereerde inkomsten

Een hoog rendement op investeringen is altijd het teken van succes voor elk project.

Feedback van gebruikers

Een MVP wordt gevormd op basis van feedback van gebruikers; Vandaar dat positieve feedback van opeenvolgende iteraties van het product betekent dat de consumenten het leuk vinden.

Afsluiten

Dat ging allemaal over het maken van MVP. Bij Zedrox kunnen we je helpen met een probleemloos MVP-ontwikkelingsproces. Onze consultants kunnen je helpen bij het identificeren van de meest essentiële kenmerken voor het maken van de MVP.

Verder wordt de MVP vrijgegeven en kan het team actief blijven in het bijwerken van de code met de volgende set functies. Op deze manier kunnen we je helpen met de end-to-end ontwikkeling van jouw ideeën tot en met succesvolle software.