Software as a Service (SaaS) – Wat zijn de voor- en nadelen?

De term SaaS staat voor software as a service. Sinds de introductie in de IT-wereld heeft SaaS geleid tot revolutionaire veranderingen over de hele wereld. Bedrijven of particulieren die SaaS-oplossingen gebruiken, kunnen betalen voor het gebruik van de software zonder deze volledig te hoeven bezitten.

Simpel gezegd, je kunt software of bepaalde waardevolle functies van een uitgebreide softwaretoepassing huren om jouw werk te doen met een betaalbaar budget. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld het Shopify-platform gebruiken om hun diensten te lanceren bij het maken van een online winkel. Met het Shopify SaaS-platform kun je binnen een paar dagen of uren webwinkels lanceren. Als gevolg hiervan kun je eenvoudig zakelijke ideeën lanceren via SaaS-applicaties.

Hierdoor kun je jouw droombedrijf leiden zonder aanzienlijke investeringen te doen in webshops. Als je een idee hebt dat kan worden omgezet in een SaaS-oplossing, kun je snel de volgende miljardair worden. Of, als je een behoefte hebt waarin je geen grotere investeringen wilt doen, kun je kiezen voor SaaS-oplossingen.

Wat is SaaS?

Software as a Service is een applicatie die door meerdere klanten tegelijk gebruikt kan worden. Klanten kunnen een specifiek servicepakket kiezen om met een lager budget aan zakelijke behoeften te voldoen. De SaaS-provider is verantwoordelijk voor het onderhoud, de updates, de beveiliging en andere aspecten van de softwaretoepassing. SaaS wordt ook wel ASP (Application Service Provider) genoemd. In tegenstelling tot ASP is SaaS echter altijd gebaseerd op een openbare infrastructuur, waardoor providers gecentraliseerde updates en onderhoud voor de klanten kunnen regelen.

Wat zijn de voordelen van SaaS?

Kortom, SaaS helpt je om bedrijfsdoelen te bereiken zonder een gat in je zakken te branden. Het kan je ook helpen jouw mogelijkheden snel op te schalen, problemen op te lossen en nog veel meer.

  • Zeg vaarwel tegen aankoopkosten

Wanneer je software op maat maakt, moet je veel geld in het project investeren. De kosten voor het maken van software kan variëren van enkele tot enkele duizenden euro’s. Met SaaS-oplossingen kun je de kosten voor het maken van software overslaan. Dit verlaagt de initiële bedrijfskosten.

Je hoeft alleen maandelijkse of jaarlijkse kosten te betalen voor het gebruik van de software. Als je de software echter voor verschillende gebruikers nodig hebt, kan het duurder worden dan software op maat. Je moet dus de kosten van beide afwegen om een weloverwogen beslissing te nemen.

  • Probleemloze ervaring

SaaS-oplossingen worden goed onderhouden met de nieuwste beveiligingspatches, up-to-date functies en meer. Elk probleem heeft gevolgen voor enkele miljoenen klanten. Bedrijven lossen deze problemen dus op met de hoogste prioriteiten. U hoeft zich geen zorgen te maken over problemen, want iemand zal er actief aan werken.

  • Geen onderhoudskosten

Je hoeft alleen te betalen voor wat je gebruikt. Dit elimineert de noodzaak om te betalen voor software-onderhoud, focus op het verbeteren van softwarebeveiliging, enz. Hierdoor kun je ontspannen en de focus leggen op het belangrijke.

Nadelen van SaaS

Hoewel SaaS een waardevolle optie is, zijn ze niet helemaal foutloos. Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van SaaS-oplossingen.

  • Gebrek aan maatwerk

SaaS zijn geen maatwerkoplossingen, maar gewoon standaard softwarepakketten. Het kan voorzien in de belangrijkste bedrijfsbehoeften, maar kan zich niet aanpassen aan jouw workflows of activiteiten. Het is aan te raden om een developer in te huren voor het maken van personalisatie in de Saas oplossingen.

  • Creëert afhankelijkheid

Op specifieke manieren ben je altijd afhankelijk van de Saas-aanbieders. Omdat je niet de eigenaar bent van de code, kun je niet veel doen in geval van nood. Voor de uiteindelijke oplossingen zul je afhankelijk moeten zijn van de aanbieder. Dit leidt tot een gebrek aan controle in het bedrijfsleven.

  • Brengt de privacy van gegevens in gevaar

SaaS-platforms hebben enorme hoeveelheden gegevens, waardoor ze vatbaar zijn voor aanvallen van cybercriminelen. Het is essentieel om te bepalen of de gekozen SaaS-applicatie de beste beveiligingspraktijken implementeert. Je wilt niet vast komen te zitten aan slecht beveiligde oplossingen.

Wat zijn de beste SaaS-voorbeelden?

Er zijn verschillende uitstekende voorbeelden van SaaS-toepassingen. Op basis van de specifieke projectvereisten kun je een geschikte app kiezen. Standaardvoorbeelden van SaaS apps zijn:

Dropbox

Als je een bedrijf hebt waarvoor bestanden moeten worden opgeslagen, gedeeld en gesynchroniseerd moeten worden, moet je op de hoogte zijn van Dropbox. Deze SaaS-applicatie is ideaal voor dergelijke services, en andere vergelijkbare apps zijn Google Drive, Apple’s iCloud, enz.

MailChimp

MailChimp is een populaire SaaS-applicatie voor e-mailmarketing die jouw taken kan verlichten en activiteiten kan stroomlijnen.

Shopify

Als je software wilt ontwikkelen voor het verkopen van artikelen, kun je vertrouwen op Shopify. Dit SaaS-applicatieplatform wordt veel gebruikt voor het maken en lanceren van webshops.

Wat is een SaaS-ontwikkelingsbedrijf?

Als je een software-idee hebt dat kan worden gemodelleerd naar een SaaS-applicatie, kunt u zich wenden tot bedrijven om ze te maken. Als SaaS-ontwikkelingsbedrijf kunnen wij je helpen met end-to-end ontwikkeling en lancering van de applicatie. Je kunt ook een developer inhuren om je te helpen bij het lopende project zonder vendor lock-in. SaaS-serviceproviders helpen jouw bedrijf voor te bereiden op de toekomst met geavanceerde technologieën zoals Cloud computing, kunstmatige intelligentie, machine learning, enz.

Afsluiten

Dat had alles te maken met het begrijpen van SaaS en de voor- en nadelen ervan. Heb je ideeën die je wilt omzetten in software, of wil je jouw werkprocessen automatiseren?

Bij Zedrox hebben we bekwame consultants om je te helpen met SaaS-applicatie development diensten. We zijn ook gespecialiseerd in het upgraden van de bestaande software met de nieuwe functionele functies. Laat onze consultant je helpen met het project voor het maken van de ideale software.