Web-Development-Trends-in-2023

Blijf de curve voor met opkomende web development- trends van 2023

Website Ontwikkeling heeft zich gevestigd als een essentiële factor in het succes van elk bedrijf of organisatie. Het dient als een doorgang om uw bedrijf over de hele wereld te verspreiden. Met trends die snel veranderen en meer geavanceerde benaderingen die opkomen, is het cruciaal om op de hoogte te blijven van wat momenteel populair is en je te concentreren op de meest actuele updates, trends en technieken. Daarom hebben we een selectie van web ontwikkelings- trends voor 2023 verzameld, rekening houdend met wat er in verschillende sectoren gevraagd is, zodat u tijd kunt besparen en uw bedrijf kunt laten groeien.

Laten we eens kijken.

  • Progressive Web Apps (PWA’s)

PWA’s, of Progressive Web Apps, zullen naar verwachting een populaire web ontwikkelings- trend blijven in 2023 vanwege hun gebruiksvriendelijke mogelijkheden. PWA’s zijn uitgerust met moderne web technologieën die het mogelijk maken om gebruikers een echt app-achtige ervaring te bieden, compleet met pushmeldingen, de optie om een pictogram toe te voegen aan het startscherm van hun apparaat en de mogelijkheid om offline te werken.

Ze zijn ook gemaakt om even goed te werken op desktops en mobiele telefoons. Organisaties waarderen ze vanwege hun vermogen om de noodzaak van een mobiele app te voorkomen. PWA’s beschikken over betrouwbare, veelzijdige functionaliteit allemaal binnen één codebasis. Ze geven gebruikers een UX van hoge kwaliteit die toegankelijk is vanaf elk apparaat en maken ook offline gebruik van alle functies van de app mogelijk. Met dergelijke voordelige eigenschappen zullen PWA’s in 2023 waarschijnlijk in de voorhoede van web ontwikkelings- trends blijven.

  • Chatbots en virtuele assistenten

Websites en webapplicaties integreren steeds vaker chatbots en virtuele assistenten om gebruikers een snelle en handige manier te bieden om met een bedrijf te communiceren. Via deze technologie kunnen klanten antwoorden krijgen op hun vragen, ondersteuning krijgen en zelfs transacties voltooien. Bedrijven die dit soort technologie integreren om webapplicaties te maken zullen niet alleen profiteren van een verbeterde klantenservice, maar zullen ook in staat zijn om veel vervelende taken te automatiseren.

  • Toepassingen met één pagina (SPA)

Single-page applicaties (SPA) worden steeds populairder omdat ze een snelle en responsieve gebruikerservaring bieden, net als een native mobiele applicatie. Dit komt omdat ze een enkele HTML-pagina laden en de inhoud dynamisch bijwerken terwijl de gebruiker met de app communiceert. Deze web-apps worden meestal gemaakt met behulp van populaire JavaScript-frameworks zoals Vue.js, Angular en React, waarmee complexe en interactieve gebruikersinterfaces probleemloos kunnen worden gebouwd.

SPA’s zijn niet alleen kosteneffectief en gemakkelijker om webapplicaties te maken dankzij frameworks zoals AngularJS, maar ze nemen ook minder serverruimte in beslag, wat een belangrijke bonus is voor gebruikers omdat ze toegang hebben tot alle vereiste informatie op één pagina zonder te hoeven navigeren. Dit is een absoluut pluspunt voor web developers en sitebezoekers, waardoor SPA’s een succesvolle investering zijn.

  • Kunstmatige intelligentie en machine learning

Naarmate kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) aan populariteit blijven winnen, nemen meer bedrijven en developers deze technologieën op in hun webontwerp- en ontwikkeling. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren met gepersonaliseerde interacties, betere zoekfuncties en automatisering van bepaalde taken, wat mogelijk leidt tot meer gebruikersbetrokkenheid en meer conversies.

  • Geoptimaliseerd gesproken zoeken

Voice search-technologie, voor het eerst ontwikkeld door Google in 2011, heeft een enorme aanhang gekregen. In 2019 steeg de populariteit verder als gevolg van de proliferatie van virtuele assistenten zoals Alexa en Siri, waarvan werd gemeld dat ze een enorme groei vertoonden, zoals gerapporteerd door Grand View Research.

Volgens Google gebruikt 27% van de mensen spraak gestuurd zoeken op hun mobiele apparaten, terwijl Microsoft ontdekte dat 72% van de mensen het afgelopen half jaar een digitale assistent heeft gebruikt. Met technologiebedrijven die producten zoals Google Home en Apple HomePod maken om tegemoet te komen aan de toenemende vraag, is het geen verrassing dat spraak gestuurd zoeken naar verwachting in de nabije toekomst vaker voorkomt.

Optimaliseren voor voice search heeft de potentie om de klantervaring enorm te verbeteren door gebruikers in staat te stellen snel en gemakkelijk informatie op een website of webapplicatie te vinden. Bovendien kan voice search-optimalisatie ook het webverkeer en de conversies verhogen, omdat de website van een bedrijf eerder in de zoekresultaten verschijnt als deze is geoptimaliseerd.

  • WordPress ontwikkeling

Met maar liefst 40% marktaandeel is WordPress een van de toonaangevende content managementsystemen. Het is een open-source platform dat voortdurend evolueert om aan de behoeften en voorkeuren van gebruikers te voldoen. Het is dan ook geen verrassing dat WordPress-specifieke Website Development trends furore maken. Het is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn, zodat bedrijven en ontwikkelaars hun websites en applicaties probleemloos kunnen bouwen en beheren.

Het WordPress-platform zal het komende jaar op verschillende manieren worden vernieuwd, zoals een nieuwe navigatiestructuur die de gebruikerservaring zal optimaliseren door de berichteditor en sjabloonfuncties te integreren. Bovendien zal het worden geleverd met nieuwe ontwerptools om aantrekkelijke websites te maken. Dankzij de enorme ontwikkelaarsgemeenschap die actief werkt aan het onderhouden en bijwerken van het systeem, kunnen WordPress-gebruikers er zeker van zijn dat de nieuwste functies en updates voortdurend beschikbaar worden gesteld. De laatste tijd is WordPress populair geworden als een headless CMS, waar de front-end webontwikkeling wordt gedaan met behulp van de meest geavanceerde web technologieën zoals React, Vue of Angular. Bovendien biedt het ook een uitgebreide bibliotheek met plug-ins en thema’s om websites of webapplicaties aan te passen.

  • Verbeterde native cybersecurity

Aangezien cybercriminaliteit in 2023 steeds vaker voorkomt, worden cyberbeveiligingsmaatregelen des te belangrijker. Organisaties van elke omvang zijn kwetsbaar, wat websiteontwikkelaars ertoe heeft aangezet om veiligere manieren te vinden om klant- en bedrijfsgegevens te beschermen. De introductie van applicatiegebaseerde multifactorauthenticatie, patchbeheer en Security Operation Centers (SOC) is een voorbeeld van de inspanningen die in dit verband worden geleverd. Er zal meer vraag zijn naar nieuwe benaderingen die verder gaan dan monitoring en analytics voor het verbeteren van cybersecurity tijdens Website Development.

  • Serverloze architectuur

De nieuwste trend in cloudgebaseerde ontwikkeling en implementatie is server loze architectuur. Bij deze aanpak wordt het beheer van de servers en de bijbehorende infrastructuur die nodig zijn voor het uitvoeren van webapplicaties verschoven naar een externe provider in plaats van naar de ontwikkelaar of het bedrijf zelf.

Het gebruik van serverloze architectuur biedt aanzienlijke kostenbesparingen en schaalbaarheid. Door het beheer van servers en infrastructuur uit te besteden, kunnen bedrijven en ontwikkelaars de dure kosten vermijden die gepaard gaan met het opzetten en onderhouden van hun serversystemen. Bovendien kunnen webapplicaties die serverloze infrastructuur gebruiken, hun capaciteit automatisch uitbreiden om aan extra verkeer en vraag te voldoen, waardoor dure hardware-upgrades niet meer nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat de website of applicatie responsief en beschikbaar blijft, zelfs in tijden van intensief gebruik.

  • Steeds moderner in donkere modus

In de afgelopen jaren hebben websites en apps die gebruikersinterfaces in donkere modus aanbieden, een toename in populariteit gezien. Tegen 2023 zullen naar schatting acht op de tien gebruikers de voorkeur geven aan deze modus. Opmerkelijke voorbeelden zoals Facebook en Twitter hebben deze functie al geïntroduceerd, waardoor een eenvoudige overgang tussen donkere en lichte modus mogelijk is, afhankelijk van individuele voorkeur of systeeminstellingen. Met een toenemend aantal ontwikkelaars die een ingebouwde switch leveren, wordt verwacht dat de donkere modus de komende jaren de nieuwe norm zal worden en zelfs de standaard voor alle applicaties zou kunnen worden.

  • Responsive design

Responsive Design past zich bij moderne technologieën aan en is een opkomende trend die webpagina’s de mogelijkheid biedt om te reageren op het apparaat van een gebruiker. Door flexibele rasterlay-outs, aanpasbare afbeeldingen en andere veelzijdige componenten op te nemen kunnen deze webpagina’s worden aangepast aan de resolutie en grootte van het apparaat. Met Responsive Design kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun websites en applicaties breed toegankelijk en intuïtief zijn voor elk type apparaat.

Lees meer over: Web vs app vs webapp?

De laatste gedachtes

De webontwikkelingssfeer in 2023 zal de introductie van een reeks nieuwe trends zien, zoals responsief ontwerp, serverloze architectuur, geoptimaliseerd spraak gestuurd zoeken en verhoogde aandacht voor cyberbeveiliging. Ondertussen zal WordPress zich blijven ontwikkelen en zich uitbreiden als een favoriete open-source, gebruiksvriendelijk platform voor website- en app-ontwikkeling. Andere trends die in de nabije toekomst vaker zullen voorkomen, zijn Progressive Web Apps (PWA) en Artificial Intelligence. Deze wijzigingen beloven de gebruikerservaring, verbeterde prestaties en grotere toegankelijkheid van websites en webapplicaties te verbeteren, waardoor het web ontwikkelingsproces efficiënter, interactiever en veiliger wordt.

Bent u op zoek naar een betrouwbaar web development- bureau om u te helpen deze te implementeren? Ons team van full stack developers staat te popelen om uw ideeën om te zetten in realiteit. Neem vandaag nog contact op met onze experts van Zedrox.