web vs app vs webapp

Het verschil begrijpen tussen web-apps, apps en websites

Naarmate we aan 2023 beginnen, blijft het internet zich in een verbazingwekkend tempo ontwikkelen, waarbij digitale verkooppunten steeds noodzakelijker worden voor bedrijven. Van websiteverkeer tot mobiele applicaties, op de hoogte blijven van de nieuwste gegevens en cijfers in de websfeer is van het grootste belang.

Forbes ontdekte dat bijna een derde van de bewerkingen op internet wordt uitgevoerd. Globalisering, digitalisering en de pandemie hebben bedrijven ertoe aangezet hun online aanwezigheid op te bouwen. Volgens Forbes doet 28% van de bedrijven hun transacties virtueel.

Bedrijven maken gebruik van webapplicatie-ontwikkeling, apps en websites om hun imago op te bouwen, hun diensten te definiëren, goederen te verkopen, klantinteracties aan te passen en de gebruikerservaring te verbeteren. Dus, welk type online identiteit is ideaal?

Dit artikel zal de verschillen tussen een webapplicatie, app en website verduidelijken, de voordelen onderzoeken en de geschiktheid voor bepaalde gevallen aangeven.

Ga door, lees hier verder.

Wat is een website?

Een goede website is een virtuele ruimte die voor iedereen toegankelijk is via een webbrowser. Dit bevat statische pagina’s met informatie, afbeeldingen en video’s om bezoekers te informeren of te overtuigen. Bedrijven maken meestal websites om hun diensten/ producten te adverteren, leads te genereren en mogelijkheden voor communicatie te creëren.

Soorten websites

 • Dynamische website: Dynamische websites kunnen verschillende weergaven van inhoud op hun pagina’s genereren wanneer ze worden geopend.
 • Statische websites: Statische websites bieden gebruikers een statische weergave van informatie die op de server is opgeslagen, zodat elke gebruiker dezelfde inhoud ontvangt.

Lees meer over: Wat kost een webshop?

Lees meer over: Wat kost een website?

Wat is een (native of web) app?

Apps zijn ontworpen voor gebruik op smartphones, tablets en andere apparaten. Er zijn twee primaire typen apps: native en web. Afhankelijk van het type kan het ontwikkelproces voor een app verschillen; met een native app is het ontworpen om exclusief te zijn voor een bepaald besturingssysteem zoals iOS en Android en is het niet compatibel met andere platforms. Zowel web- als native apps zijn te vinden in de store van het betreffende besturingssysteem, zoals de App Store en Google Play Store.

Typen native apps

 • Android:U kunt native Android-apps ontwikkelen in de programmeertalen Java, Kotlin, Scala en C++.
 • IOS:iOS-apps kunnen worden ontwikkeld in Objective-C of Swift en is een eigen systeem dat speciaal is gemaakt voor Apple-apparaten. In tegenstelling tot Android is de broncode voor iOS niet open.

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is objectief gezien in essentie hetzelfde als een website. Dit komt door het feit dat complexe webapplicaties ook een gezicht hebben dat gemakkelijk toegankelijk is via een webbrowser. Maar hun functionaliteiten, zoals klantportalen, offertemodules en planningssystemen onderscheiden webapplicaties van een reguliere website. Dit komt omdat webapplicaties meestal niet voor iedereen beschikbaar zijn en hun waarde ligt in de processen die plaatsvinden in de backend in plaats van aan de voorkant.

Soorten webapplicaties

 • Statische web-apps:zijn gestructureerd om inhoud rechtstreeks aan gebruikers te leveren zonder gegevens van de server te verzenden of te ontvangen.
 • Dynamische web-apps: deze applicatie biedt een tweerichtingsstroom, werkt gebruikers in realtime bij en stelt de server in staat om aanvullende gegevens te vragen.
 • één webpagina: Toepassingen die uitsluitend binnen een browser functioneren, worden toepassingen met één pagina genoemd.
 • Meerdere webpagina’s: Deze applicatie bestaat uit meerdere webpagina’s, waardoor gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot een reeks pagina’s.
 • E-commerce Web Apps: E-commerce webapplicaties stellen mensen in staat om eenvoudig online goederen te kopen en verkopen.

soorten webapplicaties

Een gedetailleerde vergelijking: website, web-app en applicatie

Nadat we het onderscheid tussen websites, webapplicaties en apps hebben doorlopen, is het tijd om de voordelen op te sommen en waarom we elke optie nodig hebben, zodat u de juiste oplossing voor uw bedrijf kunt bepalen.

Wanneer heb je een website nodig?

Websites zijn essentieel voor verschillende doeleinden, zoals het tentoonstellen van de producten en diensten van uw bedrijf, het bevorderen van bedrijfsgroei en -ontwikkeling, het leveren van sociaal bewijs, het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid en het gemakkelijker maken voor klanten om u te vinden. Bovendien kunnen mensen inkomsten genereren met websites door middel van advertenties.

Voordelen van het hebben van een website

 • Grotendeels informatief karakter
 • Direct toegankelijk
 • Relatief lage ontwikkelingskosten
 • Is direct te updaten
 • Platform onafhankelijk
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Toegankelijke interactie met de gebruiker
 • Toegankelijk op alle apparaten (desktop, mobiel of tablet)
 • Over responsief en adaptief ontwerp gesproken

Wanneer heb je de webapplicatie nodig?

Webapplicaties zijn nodig voor verschillende doeleinden, zoals het vereenvoudigen van onderhoud en het elimineren van de noodzaak van een app store. Maar, Wat kost een webapplicatie? Organisaties kunnen profiteren van de kostenefficiëntie van webapplicaties, omdat ze toegankelijk zijn via internet en kunnen worden gebruikt op verschillende platforms, zoals Mac, Windows en Linux, waardoor 24/7 toegang mogelijk is.

Voordelen van webapplicaties

 • Gericht op complexe functionaliteiten
 • Direct toegankelijk maar vaak afgeschermd
 • Kan direct geüpdated worden
 • Platform onafhankelijk
 • Toegankelijk op alle apparaten (desktop, mobiel of tablet)
 • Over responsief en adaptief ontwerp gesproken.

Wanneer heb je de Native Apps nodig?

Voor bedrijven die hun bereik willen uitbreiden naar mobiele apparaten, is een native app een must-have vanwege de verbeterde prestaties en snelheid. Native apps blinken ook uit in de game-ervaring in vergelijking met web-apps en browser gebaseerde games. Bovendien is het van onschatbare waarde voor gebruikers die op zoek zijn naar offline toegankelijkheid.

Lees ook: Kosten App Laten Maken

Voordelen van native apps

 • Kan gebruik maken van de functionaliteiten van de smartphone (camera, microfoon, etc.)
 • De content is zowel online als offline beschikbaar
 • Integratie- mogelijkheden met andere apps
 • Geschikt voor complexe toepassingen
 • Betere gebruikerservaring op telefoons
 • Werkt relatief snel

Afsluitende woorden

Nadat de belangrijkste verschillen tussen webapplicaties, apps en websites zijn vastgesteld, samen met de bijbehorende voordelen is de logische volgende stap het beoordelen van uw vereisten. Het is tijd om uw vereisten te evalueren en te bepalen welk type software het beste bij uw behoeften past. Maak een app of een native app, als je de mogelijkheden van een telefoon nodig hebt, dan is een native of web app de juiste match. Als alternatief, als het doel is om informatie te delen en toegankelijk te maken op elk apparaat, moet er een website worden gemaakt.

Uiteindelijk is de keuze tussen deze opties afhankelijk van uw gewenste functionaliteit, beoogde doelen, website maakkosten en doelgroep. Heb je al een beslissing genomen, of twijfel je nog? Maak je niet druk. Het team van Zedrox is er om u te helpen de beste manier van handelen te identificeren die aansluit bij uw ambities.