wat is nodejs

Wat is Node Js en waarom wordt het gebruikt?

Node.js is een runtime-omgeving die de communicatie tussen de applicatie en het besturingssysteem vergemakkelijkt. Dit lijkt misschien moeilijk te begrijpen als je geen softwareprogrammeur bent.

Deze blog helpt je verschillende functies, voordelen en toepassingen van de Node JS-technologie te begrijpen.

Wat is Node.js?

Node.js is een open-source, platformonafhankelijke JavaScript-runtime-omgeving. Dus, om de definitie in detail te begrijpen, zullen we deze opsplitsen in de volgende delen:

  • js is open-source, wat betekent dat het volledig gratis te gebruiken is en dat iedereen de technologie kan gebruiken en de code kan wijzigen.
  • De technologie is platformonafhankelijk, wat betekent dat de code kan werken op meerdere besturingssystemen zoals Windows, Linux, Unix, macOS en andere.
  • Het is gebaseerd op de programmeertaal JavaScript.

Wat is het doel van Node.js technologie?

Node.js is geen programmeertaal maar een runtime-omgeving. Om het doel van de technologie goed te begrijpen, moet je begrijpen hoe je een webapplicatie maakt. Bij het maken van een web-app kan de codestructuur worden onderverdeeld in vier hoofdsecties: de frontend, de backend (serverzijde), de database en de runtime-omgeving.

  • De frontend is de visuele grafische interface die verantwoordelijk is voor de interactie met de gebruikers.
  • De backend is de code waarmee de applicatie kan presteren volgens de invoer van de gebruiker. Wanneer je bijvoorbeeld op de knop “Uitloggen” klikt, zorgt de app ervoor dat je wordt afmeldt bij de toepassing en heb je geen toegang meer tot de kernfuncties.
  • Het databasegedeelte van de applicatie is waar de informatie over de gebruikers, producten, bestellingen en meer wordt opgeslagen en geopend door de applicatie.
  • De runtime-omgeving, of Node.js, is de tussenpersoon tussen de applicatie en het besturingssysteem. Wanneer de gebruiker iets aanvraagt, wordt de code uitgevoerd en stuurt de runtime-omgeving instructies naar de processor en het RAM-geheugen van de computer om toegang te krijgen tot de bronnen.

Daarom kan de code geen verbinding maken met het hardware apparaat of de systeembronnen zonder de runtime-omgeving. Node.js zorgt ervoor dat websites perfect kunnen werken via besturingssystemen zoals Windows, iOS, Android en andere.

Wat zijn de kenmerken van de Node.js technologie?

Verschillende functies maken Node.js tot een populaire technologie voor het ontwikkelen van software. Laten we de belangrijkste kenmerken van Node.js verkennen.

  • Gebaseerd op V8 JavaScript Engine

Node.js is gebaseerd op V8, dat een JIT-compiler (Just-In-Time) gebruikt om de JavaScript-code tijdens de uitvoering om te zetten in machinecode. Hierdoor draaien de apps sneller.

  • Asynchroon van aard

Node.js kan meerdere verzoeken tegelijk verwerken en voorziet de app van niet-blokkerende code-uitvoering. Hierdoor biedt de app snelle reacties op de input van de gebruiker.

  • Mechanisme met schroefdraad

Node.js heeft geen last van contextwisseling en onjuiste threadsynchronisatie, omdat het een single-threaded event loop-benadering volgt.

  • Uniforme API

Node js-developers kunnen eenvoudig een JSON-compatibele browser of database combineren om een uniforme JavaScript-ontwikkelingsstack te creëren.

  • Gegevensstromen

Node.js buffert geen gegevens. Ontwikkelaars kunnen objecten maken met een abstracte interface voor interactie met streaminggegevens.

Voordelen van Node.js

Er zijn verschillende voordelen van Node.js voor het maken van webapps. De belangrijkste voordelen zijn:

  • js voorziet de app van buitengewone prestaties.
  • De technologie is eenvoudig te leren en onder de knie te krijgen.
  • Je kunt actieve ondersteuning krijgen van een grote community van ontwikkelaars.
  • Het helpt bij het bouwen van zeer schaalbare apps die tegelijkertijd door een enorm publiek kunnen worden gebruikt.
  • Node js-ontwikkelaars kunnen de app snel maken door toegang te krijgen tot een miljoen pakketten.
  • De technologie is in staat om een groot aantal gebruikers op de server te verwerken.

Waar wordt Node.js voor gebruikt?

Wereldwijd worden er verschillende apps gemaakt met Node.js, zoals Netflix, PayPal, LinkedIn, eBay en andere. In de praktijk kunnen we Node.js gebruiken voor het bouwen van elke applicatie zoals:

  • Chat-applicaties
  • Streaming Toepassingen
  • Browser Spelletjes
  • Software voor realtime samenwerking

1. Chat-applicaties

Met chattoepassingen kunnen gebruikers met elkaar praten via oproepen, sms’jes, audioteksten en videogesprekken en multimediaberichten delen. Node.js stelt het ontwikkelaarsteam in staat om krachtige, op chat gebaseerde apps te maken met realtime, bidirectionele en op gebeurtenissen gebaseerde communicatie tussen de browser en de server.

2. Streaming Toepassingen

De wereldwijd populaire app Netflix gebruikt Node.js om gebruikers video-on-demand over-the-top streamingdienst te bieden. De technologie wordt geleverd met real-time streamingbewerkingen en asynchrone en niet-blokkerende I/O-mogelijkheden, die ideaal zijn voor het bouwen van een hoge UX voor de gebruikers van de applicatie.

3. Browser Spelletjes

Het kan worden gecombineerd met HTML5 en Socket. IO en verschillende plug-ins van derden voor het bouwen van games en animaties met een meeslepende ervaring. Met deze JavaScript-technologie kunnen game-ontwerpers verschillende handige tools gebruiken om single- of multiplayer-games te maken.

4. Software voor realtime samenwerking

Real-time software vereist een technologie die een hoge schaalbaarheid, krachtige functies voor gegevensverwerking en uitzonderlijke snelheid biedt. Node.js voldoet aan al deze criteria, waardoor het ideaal is voor het bouwen van dergelijke software.

Afsluiten

Je moet inmiddels een goed idee hebben van de Node.js JavaScript-technologie. Als je op zoek bent naar Node.js developer om een app te maken dan hebben wij bekwame experts om daar te helpen.

Onze professionele ontwikkelaars kunnen werken als jouw toegewijde team.