what-is-web-development

Wat is webontwikkeling?

Webontwikkeling is een verzamelterm die alles omvat wat met het laten maken van een website te maken heeft. Dit betekent het maken van webdesign, het schrijven van code en het beheren van web servers. Webontwikkelaars gebruiken verschillende technische hulpmiddelen en programmeertalen om een ​​website te bouwen. 

Websites zijn essentieel voor zowel bedrijven als particulieren. Ze fungeren als een digitale winkelpui, informatiecentrum en communicatiemiddel. In eenvoudige bewoordingen stellen ze bedrijven in staat producten en diensten onder de aandacht te brengen, de geloofwaardigheid van hun merk op te bouwen, een breder publiek te bereiken en verschillende processen te automatiseren. We kunnen websites voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het samenstellen van online portfolio’s, het uiten van onszelf of het delen van informatie.

Het bouwen van een succesvolle website vereist een combinatie van hoofdfactoren zoals een duidelijk doel en intuïtieve navigatie. Het moet ook gemakkelijk te gebruiken zijn, met aantrekkelijke beelden en hoogwaardige inhoud. Het moet ook mobielvriendelijk zijn, geoptimaliseerd voor zoekmachines en een soepele gebruikerservaring garanderen.

Hoe werkt een website?

Wanneer een gebruiker op een website link klikt, komt hij op de website terecht. Ontwikkelaars bouwen een websitecode en voorzien deze van verschillende functies. Het gaat hierbij om scripting die de noodzakelijke acties voor de spaarders beschrijft op basis van de input van de gebruiker. Deze scripts zijn gebouwd op een teksteditor die de code in de browser verwerkt. Verder presenteert de website de gebruikers relevante informatie of voltooit de gevraagde actie. 

Wat zijn de voordelen van webontwikkeling?

Er zijn verschillende voordelen van maatwerk webontwikkeling:

  • Helpt je bij het opbouwen van een merkidentiteit
  • Je kunt alle functies toevoegen volgens de zakelijke vereisten
  • Webontwikkelaars kunnen je helpen SEO-vriendelijke sites te bouwen die goed scoren in de zoekmachine
  • Maatwerkwebsites zijn veilig en schaalbaar
  • Je kunt in de toekomst nieuwe functionele functies toevoegen en de website bijwerken

Hoeveel kost het om een ​​professionele website te laten maken?

Kosten van een website maken hangt van veel factoren af:

  • Wat is de reikwijdte van het project?
  • Complexiteit van de website
  • Aanpassing van website-designs
  • Functionaliteit en functies die je nodig hebt 

Web Ontwikkelingsproces

Het websiteontwikkelingsproces omvat verschillende fasen, die helpen jouw ideeën of behoeften te vertalen naar een website. Dit betekent dat de website wordt ontworpen, gecodeerd en live gemaakt voor de gebruikers. Dit is vergelijkbaar met het agile softwareontwikkeling proces. Bedrijven kunnen agile gaan bij het bouwen van websites of andere systemen.

1. Projectdefinitie en bouwomvang

Bij het definiëren van het project draait alles om duidelijkheid over wat er nodig is van de uiteindelijke website. Dit betekent dat iedereen die de website gaat gebruiken, wordt onderzocht om hun mening of verwachtingen te begrijpen. Dit helpt bij het definiëren van de projectomvang en het betrekken van het volgende:

  • Bepalen van de website-elementen 
  • Desired functionalities
  • Zakelijke doelstellingen

Je moet ook een concurrentieanalyse uitvoeren om te analyseren hoe je jouw website onderscheidt in aanbod en bruikbaarheid.

2. Wireframes en visuele ontwerpen

De volgende stap is het maken van een responsive webdesign voor de website met interactieve elementen. Dit wordt gedaan met behulp van wireframing tools. Het wireframe is de visuele weergave van de lay-out en functionaliteit van de website. Er is ook een sitemap gebouwd om de structuur en navigatie van de website te schetsen. 

De sitemap en het wireframe geven gebruikers samen een duidelijk idee van hoe de website functionaliteit werkt. Hierdoor kan iedereen begrijpen hoe de website de problemen van gebruikers zal oplossen. Het website ontwikkelingsbureau maakt de blauwdruk en deelt deze met je ter goedkeuring van de ontwerpen. 

3. Websitecode schrijven

Zodra de UI-ontwerpen door jou zijn goedgekeurd, beginnen onze ontwikkelaars met het schrijven van de code. De meeste websitecode is gebouwd met behulp van HTML-, CSS- en JavaScript-programmeertalen. Op basis van de project behoeften kunnen we ook andere bibliotheken en webdevelopment tools zoals een CMS (content management systeem) gebruiken om de sitecode te ontwikkelen. 

4. Testfase

We testen de website grondig op functionaliteit, prestaties en bruikbaarheid op verschillende apparaten, zoals desktop-smartphones en browsers zoals Google Chrome, Safari, enz. Dit omvat ook het identificeren en oplossen van eventuele problemen die tijdens het testproces zijn ontdekt. De website wordt gelanceerd op de testserver om soepele prestaties te garanderen en alle testmethoden uit te voeren. 

5. Lancering

Eindelijk is het tijd om de website voor de gebruikers te lanceren. Wij uploaden de website naar de hostingserver en maken deze openbaar toegankelijk. Aan het einde van de lancering bestaat het proces uit het volgen van websiteverkeer, gebruikersgedrag en andere belangrijke statistieken.

6. Website-onderhoud

Na de lancering ligt de nadruk op het verbeteren van de prestaties en bruikbaarheid van de website. Dit betekent dat eventuele problemen die zich na de lancering voordoen, moeten worden aangepakt. Het is ook belangrijk om de inhoud van de website actueel en relevant te houden. Veel bedrijven zijn ook van plan om nieuwe features en functionaliteiten toe te voegen als dat nodig is om de website goed te onderhouden.

Conclusie

Een goed web ontwikkelingsproces is noodzakelijk voor het lanceren van een succesvolle website. Dit kan je helpen de juiste functies voor de gebruikers vrij te geven en een voorsprong te verwerven. Bij Zedrox kunnen we je helpen unieke websites te maken volgens jouw wensen.